Bioperyna

Informacje podstawowe

Bioperyna stanowi standaryzowany wyciąg z pieprzu czarnego (Piper nigrum L.) lub długiego (Piper longum L.), będący źródłem piperyny - alkaloidu odpowiedzialnego za ostry smak tej popularnej przyprawy. Związek ten znajduje się przede wszystkim w wierzchniej okrywie ziarna. Pieprz stanowi jedną z najczęściej używanych przypraw w kuchniach całego świata. Uprawiany jest na obszarach południowo-wschodniej Azji. Dodatek pieprzu do potraw podnosi ich walory smakowe, zapachowe oraz wartość odżywczą, dzięki zawartości związków przeciwutleniających. Przyprawa ta od dawna znajduje zastosowanie w preparatach ziołowych. 

Rola w organizmie

Piperyna wykazuje działanie:

  • Wzmagające wydzielanie soków trawiennych
  • Pobudzające zakończenia czuciowe w przewodzie pokarmowym
  • Wspomagające trawienie
  • Zwiększające ukrwienie przewodu pokarmowego
  • Zwiększające przyswajalność związków takich jak: selen, witaminy z grupy B, β-karoten, koenzym Q10
  • Obniżające poziom hormonów tarczycy
  • Wspomagające pracę układu odpornościowego
  • Stymulujące pigmentację skóry u osób z bielactwem

Zastosowanie:

  • Wspomagająco w terapii osób z zaburzeniami wchłaniania składników odżywczych z przewodu pokarmowego

Zwróć uwagę

  • Zwróć uwagę na standaryzację produktów, daje to pewność jaka faktyczna dawka piperyny dostarczana jest do organizmu 

Uważaj

  • Nie zaleca się spożywania preparatów z bioperyną przez kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz małe dzieci!

Polecamy

  • Standaryzowany ekstrakt z pieprzu czarnego w postaci kapsułek