Bor

Informacje podstawowe

Bor jest podstawowym pierwiastkiem śladowym potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego zawartość w organizmie człowieka jest niewielka i waha się od 3 do 20 mg. Największe stężenie tego pierwiastka występuje w nerkach, wątrobie, sercu oraz płucach. Szacuje się, iż wchłanianie boru wynosi około 64-98%. Bor odgrywa istotną rolę w przemianach energetycznych organizmu oraz wpływa na przemiany innych składników mineralnych, przede wszystkim wapnia. Jest wydalany z moczem. 

Rola w organizmie

  • Wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego m.in. funkcje myślowe oraz psychomotoryczne
  • Wpływ na układ krwiotwórczy, powoduje wzrost stężenia hemoglobiny
  • Wpływ na gospodarkę hormonalną organizmu m.in. powoduje aktywności estrogenów
  • Wpływ na gospodarkę wapniowo-fosforanową
  • Zwiększanie odporności kości na zwiększoną resorpcję składników mineralnych
  • Działanie ochronne w przypadku artretyzmu, osteoporozy, reumatoidalnego zapalenia stawów, zaburzeń w metabolizmie hormonów steroidowych (m.in. hormonów płciowych)

Niedobór

Niedobór boru może prowadzić do:

  • Osteoporozy
  • Niedoboru hormonów płciowych żeńskich oraz męskich
  • Nadmiernego wydalania wapnia oraz magnezu z organizmu
  • Pogorszenia funkcji umysłowych m.in. pamięci
  • Zaburzeń metabolizmu energii
  • Zaburzeń odporności
  • Zahamowania wzrostu

Informacje dodatkowe

Źródła boru:

  • Orzechy
  • Zielone warzywa liściaste
  • Produkty pełnoziarniste
  • Nasiona roślin strączkowych
  • Owoce
  • Grzyby 

Zalecenia

Zapotrzebowanie na bor na poziomie dopuszczalnych górnych poziomów spożycia dla różnych grup ludności:

Dzieci w wieku 1-3 lata  3 mg
Dzieci w wieku 4-8 lat 6 mg
Chłopcy oraz dziewczęta w wieku 9-13 lat 11 mg
Chłopcy oraz dziewczęta w wieku 14-18 lat 17 mg
Kobiety oraz mężczyźni 20 mg
Kobiety w ciąży  i karmiące piesią  20 mg