Bromelaina

Informacje podstawowe

Bromelaina jest wspólną nazwą dla enzymów trawiących białka występujących w roślinach z rodzaju ananasowatych. Rośliny wytwarzają te enzymy w celu ochrony przed larwami owadów, dla których są one toksyczne. Bromelaina znalazła zastosowanie w przemyśle jako środek do zmiękczania mięsa. Najwięcej bromelainy znajduje się w świeżych owocach oraz młodych łodygach ananasa. W stanie nienaruszonym jest wchłaniania przez ludzi w około 40 %. Przy zakupie suplementów diety zawierających bromelainę należy zwracać uwagę na to z jakiej części rośliny została ona pozyskana, ponieważ mogą się one różnić aktywnością biologiczną. Ananas zawiera co najmniej pięć enzymów proteolitycznych, które określane są wspólną nazwą bromelainy.

Rola w organizmie

  • Wspomaga trawienie białek
  • Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo
  • Przyspiesza gojenie się ran
  • Przyspiesza wchłanianie antybiotyków
  • Przeciwdziała nadmiernej agregacji płytek krwi
  • Reguluje pracę układu odpornościowego
  • Jest pomocna w przypadku kontuzji ścięgien oraz mięśni, przyspiesza wchłanianie obrzęków oraz siniaków
  • Wykazuje korzystny wpływ gojenie się dziąseł po zabiegach usuwania zębów itp. 

Bromelaina może mieć zastosowanie w łagodzeniu objawów: 

  • Reumatoidalnego zapalenia stawów
  • Kontuzji sportowych i innych urazów
  • Zapalenia zatok
  • Infekcji układu oddechowego
  • Alergii

Informacje dodatkowe

  • Aktywność enzymatyczna bromelainy określana jest w tzw. żelatynowych jednostkach trawienia (GDU), aby uzyskać silne działanie enzymu preparat musi gwarantować 2000 GDU/1 gram 

Zwróć uwagę

  • Preparaty zawierające bromelainę powinny być przechowywane w szklanych, ciemnych buteleczkach, które uchronią ten wrażliwy enzym przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych