Fitosterole

Informacje podstawowe

Fitosterole stanowią składnik błon komórkowych komórek roślinnych. Ich struktura chemiczna zbliżona jest do cholesterolu, który jest głównym sterolem w organizmie ludzkim. Wśród steroli roślinnych wyróżnia się sterole - o wiązaniach nienasyconych oraz stanole – związki nasycone. Najlepszym źródłem fitosteroli są produkty pochodzenia roślinnego. Cholesterol w organizmie człowieka pochodzi zarówno z źródeł pokarmowych jak i syntezy wewnętrznej. Fitosterole obecne we krwi oraz tkankach dostarczane są do organizmu wyłączenie z pożywieniem. W przyrodzie występuje około 200 różnych fitosteroli. W świecie roślinnym najpowszechniej występują β-sitosterol, kampesterol oraz stigmasterol. Produkty zawierające fitosterole powinny posiadać odpowiednią informację umieszczoną na opakowaniu.  

Rola w organizmie

Działanie:

  • Obniżające poziom cholesterolu w surowicy krwi!
  • Hamowanie wchłaniania cholesterolu z przewodu pokarmowego
  • Przeciwmiażdżycowe
  • Wspomagające działanie statyn stosowanych w leczeniu hiperlipidemii
  • Przeciwzapalne
  • Wspomaganie wydzielania insuliny 

Zastosowanie:

  • W profilaktyce chorób układu krążenia
  • W profilaktyce oraz terapii podwyższonego poziomu cholesterolu w surowicy krwi
  • W profilaktyce miażdżycy
  • W profilaktyce choroby wieńcowej 

 

Informacje dodatkowe

Źródła:

  • Zarodki pszenicy
  • Soja
  • Olej ryżowy
  • Olej sezamowy
  • Olej kukurydziany
  • Olej słonecznikowy
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Nasiona sezamu
  • Orzechy włoskie
  • Orzeszki ziemne
  • Otręby pszenne
  • Migdały
  • Brukselka
  • Pieczywo żytnie

Zwróć uwagę

  • Przyjmowanie fitosteroli w dużych dawkach, przez długi okres czasu może przyczyniać się do zmniejszonego wchłaniania składników rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak: witaminy A, D, E, K, karotenoidy
  • Podczas długotrwałego stosowania fitosteroli zaleca się spożywanie produktów bogatych w karotenoidy m.in. żółtych, pomarańczowych, czerwonych oraz zielonych owoców i warzyw

Uważaj

  • Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią nie powinny spożywać produktów spożywczych lub suplementów zawierających sterole roślinne – brak jest dostatecznych badań określających bezpieczeństwo ich stosowania w okresie ciąży
  • Aby uniknąć niedoborów istotnych składników (witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, karotenoidów) nie należy spożywać więcej niż 3g steroli roślinnych dziennie!