Glukomannan

Informacje podstawowe

Glukomannan jest polisacharydem zaliczanym do frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Pozyskiwany jest z korzenia rośliny nazywanej dziwidło lub amorfofalus (Amorphophallus konjac). W języku angielskim określana jako elephant lub konjac. Dziwidło jest rośliną wieloletnią, pochodzącą z obszarów Azji. Uprawia się ja głównie w Japonii. Bulwa Amorphophallus konjac zawiera około 13% suchej masy, z czego 70% stanowi glukomannan. W krajach Dalekiego Wschodu bulwy dziwidła wykorzystywane są do sporządzania tradycyjnych potraw takich jak: galaretki, dodatki do sera sojowego i makaronu. Substancja ta ma również zastosowanie jako dodatek do żywności w postaci emulgatora i zagęstnika. W organizmie człowieka glukomannan nie ulega trawieniu przez enzymy trawienne. Jest częściowo rozkładany przez florę bakteryjną jelita grubego.

Rola w organizmie

  • Dzięki pęcznieniu w przewodzie pokarmowym przedłuża uczucie sytości
  • Obniża poziom całkowitego cholesterolu oraz frakcji LDL w surowicy krwi
  • Powoduje spowolnienie pasażu jelitowego
  • Opóźnia wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego 

Uważaj

  • Nie zaleca się przyjmowania preparatów zawierających Amorphophallus konjac przez kobiety w ciąży i karmiące piersią!

Polecamy

  • Suplement diety zawierający glukomannan pochodzący z bulw Amorphophallus konjac w postaci kapsułek