Krzem

Informacje podstawowe

Krzem jest mikroelementem przypuszczalnie niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szacuje się, iż jego absorbcja z produktów spożywczych dostarczanych do przewodu pokarmowego wynosi około 50%. Duże stężenie tego pierwiastka obserwuje się w kościach, skórze oraz ścianach naczyń krwionośnych. Ilość krzemu w tkankach organizmu zmniejsza się wraz z wiekiem. 

Rola w organizmie

  • Niezbędny do prawidłowej mineralizacji kości
  • Składnik strukturalny kolagenu, który stanowi podstawowe białko tkanek łącznych organizmu
  • Udział utrzymaniu stabilności i wytrzymałości struktury tkanek organizmu
  • Zapobiega powstawaniu kamieni w drogach moczowych
  • Niezbędny składnik strukturalny włosów, skóry oraz paznokci
  • Niezbędny składnik odżywczy umożliwiający budowę chrząstek, stawów, więzadeł czy ścięgien 

Niedobór

Niedobór krzemu może prowadzić do:

  • Zaburzeń w metabolizmie tkanek łącznych oraz kości
  • Pogorszenia kondycji skóry, włosów oraz paznokci
  • Odkładania się nadmiernych ilości glinu w mózgu 

Informacje dodatkowe

Źródła krzemu:

  • Kasze
  • Produkty pełnoziarniste
  • Warzywa korzeniowe
  • Otręby ryżowe, owsiane, pszenne
  • Buraki
  • Ryż brązowy
  • Kapusta
  • Rzodkiewka
  • Ogórki

Zioła i rośliny lecznicze zawierające krzem:

  • Skrzyp polny
  • Rdest ptasi
  • Pokrzywa zwyczajna
  • Perz

Zalecenia

  • Zapotrzebowanie na krzem wynosi około 20-50 mg/d

Zwróć uwagę

  • Wchłanianie krzemu z przewodu pokarmowego może być ograniczane przez błonnik, magnez oraz fluorki!