Kwas foliowy

Informacje podstawowe

Nazwa "kwas foliowy" oprócz kwasu foliowego obejmuje również grupę związków posiadających bardzo złożoną budowę, które wywodzą się z kwasu foliowego. Określa się je również mianem "folacyny" lub "folianów". Kwas foliowy pełni w organizmie bardzo ważne funkcję. Jest odpowiedzialny  m.in. za rozwój komórek ustrojowych oraz prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego. 

Rola w organizmie

Kwas foliowy pełni w organizmie bardzo ważne funkcje, m.in.:

  • zapobiega wadom cewy nerwowej  płodu,
  • wpływa na zachowanie kodu genetycznego komórek, reguluje podziały komórkowe i  przekazywanie cech dziedzicznych.
  • reguluje różne procesy metaboliczne w organizmie,
  • uczestniczy w syntezie puryn, pirymidyn i niektórych aminokwasów
  • bierze udział w procesie podziału komórek
  • współuczestniczy z witaminą B12 w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek.

Nadmiar

Nadmiar kwasu foliowego - objawy i konsekwencje:

  • spożycie dziennie 15mg kwasu foliowego może powodować zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego
  • u niektórych osób mogą tworzyć się szkodliwe kryształy folacyny w moczu
  • mogą również wystąpić alergiczne odczyny skórne.

Niedobór

Niedobór kwasu foliowego w organizmie może powodować:

  • zaburzenia rozwojowe u płodu (wady cewy nerwowej)
  • niedokrwistość megaloblastyczną
  • nadpobudliwość
  • trudności w zasypianiu
  • słaby wzrost
  • problemy z trawieniem
  • niedożywienie
  • biegunka
  • utrata apetytu
  • osłabienie
  • rozdrażnienie
  • bóle głowy
  • zaburzenia zachowania.

Leczenie

Kwas foliowy w dawkach leczniczych wykorzystywany jest w w wielu jednostkach chorobowych, takich jak:

  • niektóre rodzaje anemii
  • dysplazja szyjki macicy
  • obniżona odporność
  • zatrucia pokarmowe
  • pasożyty jelitowe
  • depresja
  • problemy skórne.

Informacje dodatkowe

Źródła kwasu foliowego w żywności:

  • zwierzęce: wątróbka, drożdże, żółtko jaja
  • roślinne: kiełki pszeniczne, szpinak, sałata, brokuły, kalafior, szparagi,    pełne ziarna, soczewica.

Podsumowanie

Zalecane normy dietetyczne na Witaminę B9 dla różnych grup ludności:

Dzieci 1-3 lat  150 µg/d
Dzieci 4-8 lat 200 µg/d
Chłopcy 9-13 lat     300 µg/d
Młodzież męska 14-18 lat 400 µg/d
Mężczyźni 19-70 lat   400 µg/d
Kobiety 19-70 lat         400 µg/d
Kobiety ciężarne      600 µg/d     
Kobiety karmiące   500 µg/d