Kwas α-liponowy

Informacje podstawowe

Kwas α-liponowy (ALA), nazywany inaczej kwasem tiooktanowym jest substancją wytwarzaną w niewielkich ilościach przez organizm człowieka podobną do witaminy. Jest rozpuszczalny zarówno w wodzie jak i tłuszczach, co warunkuje jego szeroki zakres działania oraz możliwości zastosowania. Kwas α-liponowy określany jest mianem idealnego przeciwutleniacza, dzięki jego zdolności do unieszkodliwiania wolnych rodników zarówno w środowisku wodnym, jak i tłuszczowym. 

Rola w organizmie

  • Kwas α-liponowy wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, chroni komórki przed działaniem wolnych rodników tlenowych
  • Zwiększa skuteczność witamin antyoksydacyjnych, przywraca ich pierwotne właściwości
  • Zwiększa wrażliwość komórek na insulinę
  • Ogranicza procesy nefropatii i retinopatii cukrzycowej
  • Działa ochronnie na wątrobę
  • Wspomaga detoksykację organizmu
  • Wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego
  • Pobudza komórki do produkcji glutationu, który wykazuje właściwości antyoksydacyjne i detoksykacyjne
  • Poprawia wychwyt glukozy w komórkach mięśniowych
  • Przyczynia się do zwiększenia wydolności fizycznej organizmu
  • Jest niezbędnym koenzymem w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów 

Informacje dodatkowe

Źródła kwasu α-liponowego:

  • Wątroba
  • Wołowina
  • Drożdże
  • Szpinak 

Uważaj

  • Osoby przyjmujące leki hipoglikemiczne przed zastosowaniem kwasu α-liponowego powinny skonsultować się z lekarzem!

Polecamy

  • Suplement diety zawierający kwas α-liponowy w kapsułkach