L-glutation

Informacje podstawowe

L-glutation jest organicznym związkiem chemiczny, tripeptydem zbudowanym z reszt aminokwasowych kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Występuje we wszystkich komórkach roślinnych, zwierzęcych oraz mikroorganizmach. Rozpuszcza się w wodzie. Najwyższe stężenie glutationu występuje w wątrobie, która pełni istotną rolę w syntezie tego związku. Może być bardzo szybko transportowany pomiędzy różnymi tkankami. Podczas stosowanie diety wysokobiałkowej stężenie glutationu wzrasta 3-krotnie, natomiast wśród osób z nadczynnością tarczycy spada do ok. 40% normy. Prawidłowa dieta ma kluczowy wpływ na stężenie glutationu w komórkach. Świeże owoce, warzywa i świeżo ugotowane mięsa odznaczają się wysoką zawartością tego związku. Ważne jest również dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości aminokwasów potrzebnych do syntezy glutationu. Stężenie tej substancji w komórkach organizmu ulega obniżeniu wraz z wiekiem, w wyniku nadużywania alkoholu, palenia tytoniu, działania promieniowania rentgenowskiego oraz podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Glutation jest najważniejszym nieenzymatycznym czynnikiem antyoksydacyjnym, jaki może być wykorzystany przez organizm. 

Rola w organizmie

  • Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne
  • Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn wytwarzanych podczas picia alkoholu, palenia papierosów, chemioterapii czy radioterapii
  • Bierze udział w wielu reakcjach enzymatycznych
  • Bierze udział w syntezie DNA i białek oraz syntezie leukotrienów, odgrywających ważną rolę w mechanizmach odpornościowych organizmu
  • Odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu oraz rozmnażaniu limfocytów
  • Zwiększa poziom hormonu wzrostu
  • Obniża poziom kortyzolu
  • Wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego, układu krążenia, układu odpornościowego 

Niedobór

  • Niedobór glutationu w komórkach organizmu prowadzi do różnorodnych stanów chorobowych, obniżenia odporności, problemów z trawieniem pokarmów, zaburzeń ze strony układu nerwowego 

Informacje dodatkowe

Źródła glutationu:

  • Szparagi
  • Marchew
  • Awokado
  • Brokuły
  • Brukselka
  • Czosnek
  • Cebula
  • Ziemniaki
  • Pomarańcze
  • Gotowane mięsa

Polecamy

  • Suplement diety zawierający L-glutation w postaci kapsułek