Magnez

Informacje podstawowe

Magnez jest jednym z najważniejszych jonów przestrzeni wewnątrzkomórkowej.  Około 50 % tego pierwiastka jest usytuowane w tkance kostnej, a pozostała część znajduje się w strukturach mięśni, tkanek miękkich oraz płynach międzykomórkowych. Wchłanianie magnezu zachodzi przede wszystkim w jelicie cienkim. Jego wydalanie odbywa się  za pośrednictwem kału oraz moczu. 

Rola w organizmie

  • Udział w budowie kości oraz zębów
  • Aktywacja około 300 enzymów
  • Udział w biosyntezie białka
  • Zapewnianie integralności błon komórkowych
  • Udział w syntezie DNA
  • Udział w aktywnym transporcie sodu i potasu
  • Udział w pobudliwości tkanki nerwowej i kurczliwości mięśni
  • Wpływ na funkcję mózgu
  •  Działanie antystresowe
  • Spowalnianie procesów starzenia się 

Nadmiar

Nadmiar magnezu może prowadzić do:

  • Nudności
  • Wymiotów
  • Spadku ciśnienia tętniczego
  • Zaburzeń pracy serca
  • Zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego
  • Zaburzeń układu oddechowego
  • Biegunek
  • Zasadowicy

W przypadku prawidłowej funkcji nerek nie obserwuje się nadmiernego stężenia magnezu. Nadmierna podaż magnezu może być efektem:

  • Spożywania zbyt dużych ilości produktów wzbogacanych w magnez
  • Przyjmowania zbyt dużych ilości suplementów diety zawierających magnez 

Niedobór

Niedobór magnezu może prowadzić do:

  • Zaburzeń krążenia
  • Zaburzeń pracy serca
  • Nadpobudliwość
  • Drgawek, skurczy
  • Osłabienia organizmu
  • Osteoporozy pomenopauzalnej
  • Niedokrwistości
  • Apatii
  • Depresji
  • Insulinooporności oraz upośledzenia wydzielania insuliny

Informacje dodatkowe

Źródła magnezu:

  • Zielone warzywa
  • Kiełki zbóż
  • Otręby
  • Kasza gryczana
  • Produkty pełnoziarniste
  • Nasiona roślin strączkowych
  • Kukurydza
  • Banany
  • Orzechy
  • Migdały
  • Kakao
  • Czekolada
  • Twarda woda pitna

Zalecenia

Zapotrzebowanie na magnez na poziomie zalecanego poziomu spożycia dla różnych grup ludności:

Dzieci w wieku 1-3 lat 80 mg
Dzieci w wieku 4-9 lat 240 mg
Chłopcy 10-12 lat 130 mg
Chłopcy 13-18 lat 410 mg
Dziewczęta 10-12 lat 240 mg
Dziewczęta 13-18 lat 360 mg
Mężczyźni 19-30 lat 400 mg
Mężczyźni >30 lat 420 mg 
Kobiety 19-30 lat  310 mg
Kobiety >30 lat  320 mg
Kobiety w ciąży 360 mg 
Kobiety karmiące piersią 320 mg 

Zwróć uwagę

  • Przyswajanie magnezu zaburzają fosforany, związki fitynowe, znaczna ilość błonnika pokarmowego oraz wapnia w diecie
  • Wchłanianiu tego pierwiastka sprzyjają  białko oraz kwaśne środowisko
  • Długotrwałe narażenie na stres oraz napięcia nerwowe zwiększają zapotrzebowanie na magnez