PABA-kwas aminobenzoesowy

Informacje podstawowe

Kwas aminobezoesowy jest zaliczany do substancji witaminopodobnych. Jest organicznym związkiem chemicznym z grupy aminokwasów. W czystej postaci stanowi bezbarwną, bezpostaciową lub krystaliczną substancję, rozpuszczalną w wodzie i alkoholu. Był zaliczany do witamin z grupy B, której niedobór miał odpowiadać za przedwczesne siwienie włosów. Stanowi czynnik wzrostowy dla mikroflory przewodu pokarmowego, może być również przez nią syntetyzowany. Jego pochodne wchodzą w skład kosmetyków chroniących przed promieniowaniem UV. Kwas p-aminobenzoesowy wchodzi w strukturę kwasu foliowego. Wpływa na procesy metabolizmu białek oraz wytwarzanie czerwonych krwinek krwi, zwiększa skuteczność wchłaniania kwasu pantotenowego (witaminy B5). Wspomaga zachowanie dobrej kondycji skóry, opóźnia procesy starzenia się komórek. Przypuszcza się, iż związek ten ogranicza siwienie włosów oraz zapobiega ich wypadaniu. Pod względem budowy chemicznej  zbliżony jest do sulfonamidów, które wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe. W przemianach biochemicznych jako antymetabolity zajmują miejsce kwasu p-aminobenzoesowego. 

Informacje dodatkowe

Źródła PABA:

  • Podroby
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe
  • Kiełki pszenicy
  • Drożdże