Probiotyki

Informacje podstawowe

Według definicji FAO/WHO probiotyki to żywne mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne skutki zdrowotne. Jako probiotyki wykorzystuje się najczęściej bakterie z rodzajów Lactobacillus i Bifidobactterium. Słowo probiotyk wywodzi się z greckiego słowa „pro bios”, co oznacza „dla życia”. Wzmianki dotyczące fermentowanych produktów mlecznych można odnaleźć w najwcześniejszych zapiskach dotyczących życia człowieka. Starożytni medycy przypisywali kwaśnemu mleku istotną rolę we wspomaganiu leczenia chorób żołądka czy jelit. Prekursor nauk mikrobiologicznych -Ludwik Pasteur w 1857 roku dowiódł, iż fermentacja mleka zależna jest od drobnoustrojów. Jednym z pierwszych produktów, w którym wykorzystano dobroczynne szczepy bakterii Lactobacillus acidophilus, było mleko. Masowa produkcja jogurtów wzbogacanych w probiotyki rozpoczęła się w latach 20 –tych XX wieku. Nie wszystkie bakterie biorące udział w fermentacji mlekowej zaliczane są do probiotyków. Dawka probiotyku jest ustalana na podstawie prowadzonych badań klinicznych. Probiotyki zaliczane są do żywności funkcjonalnej. 

Aby szczep bakterii mógł być uznany za probiotyczny, musi wykazywać udokumentowane klinicznie działanie prozdrowotne. Ponadto powinny odznaczać się m.in. następującymi cechami:

  • Zachowywać żywotność oraz aktywność w przewodzie pokarmowym,
  • Pochodzić od ludzi, jeżeli mają mieć zastosowanie u ludzi,
  • Być niepatogenne oraz nie wytwarzać toksyn w organizmie człowieka,
  • Wykazywać wysoką oporność na działanie enzymów trawiennych, kwas żołądkowy, żółć
  • Być zdolne do przylegania do śluzówki jelita oraz do przeżycia w środowisku jelita 

Rola w organizmie

Działanie:

  • Łagodzenie objawów nietolerancji laktozy
  • Odbudowa prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego
  • Eliminacja mikroorganizmów patogennych z przewodu pokarmowego
  • Stymulacja układu odpornościowego
  • Stymulacja produkcji śluzu w jelitach
  • Przeciwalergiczne
  • Wiązanie substancji mutagennych oraz kancerogennych obecnych w przewodzie pokarmowym
  • Obniżanie poziomu cholesterolu
  • Regulacja pracy przewodu pokarmowego
  • Poprawa samopoczucia
  • Synteza witamin takich jak: witaminy z grupy B, PP, K

Zastosowanie:

  • Zespół jelita wrażliwego
  • Zaparcia
  • Nietolerancja laktozy
  • Zaburzenia pracy przewodu pokarmowego
  • Profilaktyka zakażeń układu pokarmowego
  • Profilaktyka zakażeń dróg moczowo-płciowych
  • Wspomagająco w terapii zakażenia Helicobacter pyroli
  • W okresie obniżonej odporności organizmu
  • Profilaktyka chorób nowotworowych 

Informacje dodatkowe

Źródła probiotyków:

  • Fermentowane produkty mleczne np. kefir, maślanka, kwaśne mleko
  • Jogurty zawierające naturalne kultury bakterii probiotycznych
  • Suplementy diety zawierające probiotyki 
  • Napoje probiotyczne
  • Koncentraty napojów probiotycznych
  • BioStarter Probiotyczny