Taumatyna

Informacje podstawowe

Taumatyna jest białkiem pochodzenia naturalnego pozyskiwanych z owoców rośliny o nazwie katemfe (Thaumatococcus danielli Benth). Jest to roślina egzotyczna występująca na obszarze Zachodniej Afryki. Jej owoce odznaczają się trójkątnym kształtem, są mięsiste i po osiągnięciu dojrzałości przyjmują barwę jasnoczerwoną. Obecnie jest uznawana za najsłodszą naturalną substancję intensywnie słodzącą. Jej siła słodząca jest ok. 2000-3000 wyższa od sacharozy, w związku z czym może być stosowana w minimalnych ilościach. Uczucie słodkiego smaku spowodowane spożyciem taumatyny pojawia się powoli i utrzymuje znacznie dłużej względem innych substancji słodzących. Jest stosowana głównie w wyrobach cukierniczych, produktach piekarniczych, w gumach do żucia, pastach do zębów, płynów do płukania jamy ustnej. 

Informacje dodatkowe

  • Ze względu na naturalne pochodzenie taumatyny nie ustalono dla niej dopuszczalnego dziennego pobrania
  • Na listach dodatków do żywności oznaczona jest symbolem E957
  • Taumatyna w przewodzie pokarmowym człowieka ulega całkowitemu strawieniu
  • Kaloryczność taumatyny wynosi 4 kcal/g
  • Białko to posiada zdolność do wzmacniania smaku oraz aromatu, dotyczy to przede wszystkim zapachów cytrynowych oraz odczuwanie aromatów: miętowego, imbirowego, cynamonowego oraz kawowego – taumatyna łagodzi odczucie pieczenia, goryczy oraz pieprzu związane z zastosowaniem tych substancji

Zwróć uwagę

  • Taumatyna może być wykorzystywana do maskowania nieprzyjemnych posmaków związanych m.in. z obecnością jonów metali, zostało to wykorzystane w produkcji preparatów niskosodowych i wysokopotasowych do zniwelowania niekorzystnego smaku związanego z zawartością w nich chlorku potasu