Węglowodany

Informacje podstawowe

Węglowodany w diecie człowieka stanowią główne źródło energii. Ze względu na budowę węglowodany można podzielić na:

  • monosacharydy: fruktoza, glukoza
  • oligosacharydy: sacharoza (fruktoza + glukoza), laktoza (galaktoza + glukoza)
  • polisacharydy: skrobia, celuloza, pektyna, glikogen.

Fruktoza i glukoza występują w owocach, warzywach oraz miodzie. Laktoza jest obecna w mleku i jego przetworach. Sacharoza nazywana wchodzi w skład wyrobów cukierniczych oraz napojów. Skrobia stanowi materiał zapasowy wielu roślin, znaleźć można ją między innymi w ziemniakach, ryżu, produktach zbożowych.

Zalecenia dietetyczne

  • Węglowodany  stanowią  główne źródło energii w diecie, dlatego powinny pokrywać od 45% do 60% zapotrzebowania osoby dorosłej na energię

  • Minimalna ilość dziennego spożycia węglowodanów przyswajalnych dla dzieci, młodzieży i osób dorosłych została ustalona na poziomie 130 g/dobę

  • Uważa się, że spożycie węglowodanów przez kobiety ciężarne i karmiące powinno wynosić odpowiednio nie mniej niż 175 g/dobę i 210 g/dobę
     
  • Zaleca się ograniczyć spożywanie węglowodanów prostych, a zwiększyć udział w diecie węglowodanów złożonych pochodzących z produktów zbożowych z pełnego przemiału, grubych kasz czy warzyw.