Witamina B12

Informacje podstawowe

Witamina B12 , czyli kobalamina stanowi grupę związków o skomplikowanej budowie. Cechą charakterystyczną tej witaminy jest to, iż jako jedyna witamina zawiera w swojej strukturze atom metalu – kobaltu. Najwięcej kobalaminy w organizmie występuje w wątrobie oraz nerkach. Witamina B12 wchłaniana jest w  jelitach. Do jej prawidłowego przyswajania niezbędny jest tzw. czynnik Castle’a, który wydzielany jest przez błonę śluzową żołądka. Efektem nieprawidłowego przyswajania witaminy B12 może być niedokrwistość megaloblastyczna. 

Rola w organizmie

  • Niezbędna w tworzeniu krwinek czerwonych w szpiku kostnym
  • Udział w metabolizmie białek, tłuszczu i węglowodanów
  • Udział w syntezie DNA i RNA
  • Udział w syntezie nukleotydów
  • Udział w syntezie neuroprzekaźnika – serotoniny
  • Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz przewodu pokarmowego
  • Zapobiega gromadzeniu się homocysteiny, która uważana jest za niezależny czynnik rozwoju m.in. miażdżycy oraz zakrzepów
  • Udział w przemianach kwasu foliowego do biologicznie aktywnej formy 

Nadmiar

  • Spożywanie witaminy B12 w nadmiernych ilościach nie powoduje szkodliwych efektów ze względu na jej eliminację z organizmu wraz z moczem 

Niedobór

Niedobór witaminy B12 może powodować:

  • Zmęczenie
  • Osłabienie
  • Zaburzenia trawienia
  • Brak apetytu
  • Nudności
  • Drętwienie kończyn
  • Drażliwość
  • Wzrost temperatury ciała
  • Zaburzenia pamięci
  • Zwiększoną podatność na infekcję
  • Zaburzenia miesiączkowania u kobiet
  • Wzrostu stężenia homocysteiny

Późne objawy niedoboru

  • Anemia złośliwa
  • Zanik błony przewodu pokarmowego
  • Zmiany zwyrodnieniowe rdzenia kręgowego
  • Zmiany zwyrodnieniowe nerwów obwodowych
  • Demencja
  • Psychozy

Niedobory witaminy B12 są dość powszechne i występują przede wszystkim u dzieci oraz osób starszych. Jest to związne przede wszystkim z zaburzeniami wchłaniania tej witaminy z przewodu pokarmowego oraz niską podażą wraz z dietą.

Szczególną uwagę na niedobór witaminy B12 powinny zwrócić osoby na dietach wegetariańskich!

Informacje dodatkowe

Źródła kobalaminy:

  • Wątroba
  • Nerki
  • Mięso
  • Przetwory mięsne
  • Jaja
  • Ryby
  • Mleko i przetwory mleczne

W produktach roślinnych witamina B12 praktycznie nie występuje. 

Zalecenia

Zapotrzebowanie na witaminę B12 na poziomie zalecanego spożycia dla różnych grup ludności:

Dzieci w wieku 1-3 lata 0,9 mcg/d
Dzieci w wieku 4-6 lat 1,2 mcg/d
Dzieci w wieku 7-12 lat 1,8 mcg/d
Chłopcy i dziewczęta w wieku 13-18 lat 2,4 mcg/d
Mężczyźni i kobiety  2,4 mcg/d
Kobiety w ciąży 2,6 mcg/d
Kobiety karmiące piersią 2,8 mcg/d

 

Zwróć uwagę

  • Zwiększone zapotrzebowanie na kobalaminę występuje wśród osób cierpiących na choroby przewodu pokarmowego takie jak: choroba Whippla, zespół Zolingera-Ellisona, obecność pasożytów, zanikowy nieżyt błony śluzowej żołądka, nadkwasota, niedobór czynnika Castle’a