Witamina H

Informacje podstawowe

Witamina H (witamina B8) inaczej nazywana biotyną, jest zaliczana do witamin z grupy B, rozpuszczalnych w wodzie. Składa się z dwóch pierścieni: tiofenowego oraz imidazolowego, do których przyłączony jest kwas walerianowy. Część tej witaminy wytwarzana jest przez mikroflorę jelitową w przewodzie pokarmowym człowieka. Nazywana jest również czynnikiem wzrostowym, ze względu na jej znaczną obecność w tkankach płodu. 

Rola w organizmie

  • Udział w syntezie kwasów nukleinowych oraz nukleotydów purynowych
  • Udział w metabolizmie białek i węglowodanów
  • Udział w syntezie kwasów tłuszczowych
  • Pełni istotną rolę w procesie resyntezy glukozy ze związków niecukrowych
  • Wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu
  • Wpływ na odpowiedni stan skóry 

Niedobór

Niedobór biotyny może powodować:

  • Zmiany skórne: łojotok, łupież, zanik brodawek języka, łuszczenie skóry
  • Znużenie
  • Bóle mięśniowe
  • Brak łaknienia
  • Depresję
  • Niedokrwistość
  • Zwiększone stężenie cholesterolu
  • Nudności
  • Wymioty
  • Wypadanie włosów

Niedobory tej witaminy są mało prawdopodobne wśród osób stosujących prawidłowo zbilansowaną dietę. Należy zwrócić szczególną uwagę na osoby z zaburzeniami trawienia i wchłaniania. 

Informacje dodatkowe

Źródła biotyny:

  • Drożdże
  • Wątroba
  • Żółtka jaj
  • Nasiona roślin strączkowych
  • Grzyby
  • Czekolada
  • Orzeszki ziemne

Zalecenia

Zapotrzebowanie na biotynę na poziomie wystarczającego spożycia dla różnych grup ludności:

Dzieci w wieku 1-3 lata 8 µg/d
Dzieci w wieku 4-6 lat 12 µg/d
Dzieci w wieku 7-9 lat 20 µg/d
Chłopcy i dziewczęta 10-18 lat 25 µg/d
Kobiety i mężczyźni ≥ 19 roku życia 30 µg/d
Kobiety w ciąży  30 µg/d
Kobiety karmiące piersią  35 µg/d

 

Zwróć uwagę

  • Zapotrzebowanie na biotynę jest większe u osób długotrwale żywionych pozajelitowo oraz cierpiących na hiperglikemię i insulinooporność!