Beta glukany

Informacje podstawowe

Beta glukany to związki naturalnie występujące w organizmach mikroorganizmów, grzybów oraz roślin. Ze względu na ich pochodzenia oraz różnice w strukturze chemicznej są one dzielone na kilka różnych grup. Glukany są przedstawicielami polisacharydów. Zbudowane są z jednostek D-glukozy połączonych wiązaniami β-glikozydowymi. Beta glukany najczęściej pozyskiwane są z ziaren zbóż, takich jak: owies, jęczmień, pszenica. Innym źródłem tych związków są grzyby z klasy podstawczaków: Reishi, Shiitake, Maitake, Hiratake, boczniaki oraz z klasy workowców czyli drożdże Saccharomyces cereviviae. Ich obecność stwierdzono również w bambusie oraz algach. 

W zależności od pochodzenia beta glukany odznaczają się odmienną strukturą chemiczną:

  • Beta glukany występujące w ścianach komórkowych drożdży składają się z liniowych form glukanu i mannanu połączonych wiązaniami beta-(1,3)-(1,6) glikozydowymi
  • Grzyby z klasy podstawczaków zawierają glukany powiązane wiązaniami beta-(1,3)-(1,4) glikozydowymi
  • Rośliny zbożowe zawierają rozgałęzione cząsteczki glukanu o wiązaniach glikozydowych beta-(1,3)-(1,4)

Beta glukany pochodzące z drożdży jest frakcją nierozpuszczalną, podobnie jak większa część frakcji pozyskiwanej z grzybów z klasy podstawczaków. Beta-glukan pochodzący z owsa stanowi w większości frakcję rozpuszczalną. 

Rola w organizmie

  • Silnie wspomagają układ odpornościowy organizmu
  • Wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe
  • Wzmacniają działanie innych preparatów stosowanych w leczeniu podstawowej choroby
  • Przyspieszają procesy regeneracji tkanek
  • Zapobiegają procesom starzenia się
  • Wspomagają obniżenie podwyższonego poziomu cholesterolu
  • Opóźniają wchłanianie glukozy
  • Wykazuje działanie prebiotyczne – stymulują rozwój prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego 

Zwróć uwagę

  • Kupując preparaty zawierające beta glukany wybieraj te standaryzowane, bez sztucznych barwników i konserwantów