Lecytyna

Informacje podstawowe

Lecytyna stanowi grupę organicznych związków chemicznych zaliczanych do fosfolipidów. Po raz pierwszy została wyizolowana z żółtka jaja, skąd wywodzi się jej nazwa z gr. lekithos-żółtko. Są to związki o charakterze tłuszczowym, występujące w każdej komórce organizmu człowieka. Największa kumulacja lecytyny występuje w mózgu, wątrobie, nerkach oraz szpiku kostnym. Pozyskiwana jest przede wszystkim z roślin jako produkt uboczny rafinacji olejów. Część lipofilową lecytyny stanowią reszty kwasu tłuszczowego, natomiast grupę hydrofilową glicerol, reszty kwasu fosforowego i choliny. Związek ten posiada unikalne właściwości fizykochemiczne, dzięki którym znalazł zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Lecytyny w zależności od pochodzenia różnią się między sobą składem chemicznym. 

Podstawowy skład lecytyny sojowej:

  • Fosfatydylocholina
  • Fosfatydyloetanoloamina
  • Fosfatydyloinozytol
  • Kwas fosfatydowy

Podstawowy skład lecytyny z żółtka:

  • Fosfatydylocholina
  • Fosfatydyloetanoloamina
  • Fosfatydyloseryna
  • Lizofosfatydylocholina
  • Lizofosfatydyloetanoloamina
  • Sfingomielinę

Rola w organizmie

  • Stanowi podstawowy składnik błon komórkowych
  • Jest elementem budulcowym mózgu oraz tkanki nerwowej
  • Bierze udział w procesach przemiany materii m.in. usprawnia metabolizm cholesterolu w organizmie
  • Ułatwia procesy uczenia się, zapamiętywania i koncentrację
  • Wykazuje działanie uspokajające
  • Wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
  • Stanowi barierę ochronną ścian żołądka
  • Wspomaga funkcjonowanie wątroby
  • Wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

Zastosowanie:

  • Poprawa funkcji umysłowych
  • Poprawa pamięci
  • Neuropatia cukrzycowa
  • Kamienie żółciowe
  • Profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego
  • Zaburzenia pracy układu nerwowego
  • Okres ciąży oraz karmienia piersią
  • Dieta osób starszych

Informacje dodatkowe

Źródła lecytyny:

  • Żółtko jaja
  • Wątroba
  • Nasiona soi
  • Nasiona słonecznika
  • Ryby
  • Nasiona rzepaku
  • Orzeszki ziemne
  • Kiełki pszenicy 

Zwróć uwagę

  • Przyjmowanie preparatów zawierających lecytynę powinno trwać około 3-4 miesięcy, po tym okresie należy zrobić przerwę 

Polecamy

  • Suplement diety zawierający lecytynę sojową w postaci kapsułek