Mangan

Informacje podstawowe

Mangan jest mikropierwiastkiem pełniącym istotną rolę w przemianach węglowodanów oraz tłuszczów. Po wchłonięciu z przewodu pokarmowego jony magnezu tworzą połączenia z albuminami, a następnie transportowane są do wątroby gdzie odbywają się ich przemiany. Mangan odkłada się w narządach miąższowych m.in. trzustce oraz nerkach, duże stężenie tego pierwiastka można zaobserwować również w jądrach. Wydalanie manganu odbywa się przede wszystkim za pośrednictwem kału. 

Rola w organizmie

  • Jest aktywatorem wielu enzymów
  • Składnik enzymów biorących udział w przemianach węglowodanów oraz tłuszczów
  • Wpływ na procesy tworzenia tkanki łącznej
  • Wpływ na pracę układu nerwowego oraz trzustki
  • Wpływ na procesy reprodukcyjne, poziom libido i sprawność seksualną
  • Składnik metaloenzymów m.in.: dysmutazy ponadtlenkowej biorącej udział w ochronie antyoksydacyjnej organizmu 

Nadmiar

Nadmiar manganu może prowadzić do:

  • Nie zaobserwowano nadmiernej podaży manganu wraz z pożywieniem
  • Do nadmiaru manganu w organizmie mogą przyczyniać się dymy oraz pyły zawierające mangan, co powoduje zaburzenia neurologiczne, wzrost stężenia bilirubiny, hemoglobiny, wapnia oraz drgawki, nieprawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz tarczycy 

Niedobór

Niedobór manganu może prowadzić do:

  • Przyspieszonego rozwoju osteoporozy
  • Stanów zmęczenia, zniechęcenia
  • Spadku sprawności seksualnej
  • Nieprawidłowej kondycji skóry, włosów oraz paznokci

Przyjmowanie środków antykoncepcyjnych może hamować wchłanianie manganu i przyczyniać się do powstawania jego niedoborów w organizmie.

Informacje dodatkowe

Źródła manganu:

  • Kasza gryczana
  • Orzechy
  • Produkty pełnoziarniste
  • Nasiona roślin strączkowych
  • Herbata
  • Owoce morza
  • Morele
  • Ryż
  • Nasiona słonecznika
  • Orzechy kokosowe
  • Kakao
  • Korzeń pietruszki, szpinak, jarmuż, kalafior

Zalecenia

Zapotrzebowanie na mangan na poziomie zalecanego dziennego spożycia dla różnych grup ludności:

Dzieci w wieku 1-3 lata  1,2 mg/d
Dzieci w wieku 4-8 lat 1,5 mg/d
Chłopcy w wieku 9-13 lat 1,9 mg/d
Chłopcy w wieku 14-18 lat 2,2 mg/d
Mężczyźni 2,3 mg/d
Dziewczęta w wieku 9-18 lat 1,6 mg/d
Kobiety 1,8 mg/d
Kobiety w ciąży  2,0 mg/d
Kobiety karmiące piersią 2,6 mg/d

 

Zwróć uwagę

  • Wchłanianie manganu zwiększa się w okresie niedoborów żelaza, a zmniejsza w przypadku diety obfitującej w żelazo niehemowe!