Siarka

Informacje podstawowe

Siarka zaliczana jest do makropierwiastków niezbędnych do zachowania homeostazy ustroju jednak zawartość w strukturach organizmu jest niewielka. Występuje najczęściej w postaci związków organicznych. Jej wchłanianie z przewodu pokarmowego odbywa się za pośrednictwem aminokwasów siarkowych lub siarczanów. Wydalane z moczem siarczany są odzwierciedleniem zwiększonego katabolizmu białek. Istnieją uwarunkowania genetyczne prowadzące do nieprawidłowego metabolizmu siarki. Cystynuria polega na niezdolności nerek do wydalania niektórych aminokwasów, w konsekwencji czego powstają kamienie nerkowe. Wrodzony brak oksydazy siarczynowej, odpowiedzialnej za katabolizm aminokwasów siarkowych, prowadzi do poważnych zaburzeń układu nerwowego. 

Rola w organizmie

  • Wchodzi w skład kwasów nukleinowych oraz witamin
  • Stabilizacja cząsteczek białek  
  • Jest aktywatorem określonych reakcji enzymatycznych
  • Udział w detoksykacji organizmu
  • Udział w syntezie kolagenu
  • Wpływ na proces krzepnięcia krwi

Informacje dodatkowe

Źródła siarki:

  • Wątroba
  • Makrela wędzona
  • Orzechy
  • Suche nasiona roślin strączkowych
  • Kasza jaglana
  • Produkty pełnoziarniste
  • Jaja
  • Mięso

Zalecenia

  • Objawy nadmiaru oraz niedoboru siarki nie są znane
  • Brak jest informacji na temat zalecanego, wystarczającego lub bezpiecznego spożycia tego pierwiastka!