Witamina E

Informacje podstawowe

Witamina E jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, gromadzi się w tkance tłuszczowej oraz nadnerczach. Grupa tokoferoli składa się z czterech postaci tokoferoli (alfa, beta, gamma i delta) oraz czterech tokotrienoli. Najbardziej aktywną formę stanowi α - tokoferol.

Rola w organizmie

Witamina E:

  • wykazuje bardzo silne działanie antyoksydacyjne, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym oraz uszkodzeniami wywołanymi przez reaktywne formy tlenu
  • chroni krwinki czerwone, zapewnia odpowiedni transport tlenu do komórek, poprawia funkcjonowanie mięśni, stąd zalecana dla sportowców
  • zmniejsza tworzenie zakrzepów poprzez wpływ na płytki krwi
  • hamuje procesy utleniania lipidów oraz tłuszczy, wykorzystywana jako naturalny środek do zwiększania trwałości olejów
  • hamuje procesy utleniania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co sprzyja zapobieganiu rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych
  • witamina E sprzyja produkcji substancji przeciwzakrzepowych, zmniejszając ryzyko rozwoju schorzeń naczyń krwionośnych.
  • bierze udział w przekazywaniu sygnałów pomiędzy komórkami układu nerwowego
  • u mężczyzn wpływa na prawidłową wydolność mięśni oraz wytwarzanie nasienia
  • wykazuje synergizm działania z witaminą A, karotenoidami oraz C w obniżaniu ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.

Nadmiar

Nadmiar witaminy E - objawy i konsekwencje:

  • zmęczenie i osłabienie mięśni
  • zaburzenia widzenia
  • zmęczenie
  • ból głowy
  • zaburzenia hormonalne
  • biegunka.

Niedobór

Niedobór witaminy E - objawy i konsekwencje:

  • zwiększenie ryzyka chorób sercowo - naczyniowego
  • porowatość kości
  • zmętnienie soczewki oka
  • niedokrwistość
  • utrudnione gojenie się ran
  • osłabienie działania mięśni szkieletowych
  • starzenie się skóry oraz jej rogowacenie
  • zaburzenia płodności.

Informacje dodatkowe

Źródła witaminy E w żywności
Witamina E nie występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Główne źródło witaminy E stanowią produkty pochodzenia roślinnego.

Naturalnym źródłem witaminy E są:

  • oliwa z oliwek
  • oliwki
  • awokado
  • oleje (np. olej słonecznikowy, sojowy, z kiełków pszenicy, zarodków kukurydzy)
  • orzechy (szczególnie pistacje)
  • rośliny strączkowe
  • pestki słonecznika, dyni, sezam,
  • kiełki pszenicy
  • ziarna zbóż
  • czosnek
  • zielone warzywa liściaste takie jak: sałata, szpinak oraz kapusta.

Zwróć uwagę

Ważnym źródłem witaminy E są oleje roślinne. Zalecamy oleje tłoczone na zimno, ponieważ  zawierają znacznie więcej witaminy E niż te produkowane przemysłowo. Procesy technologiczne, w tym uszlachetnianie oleju, powodują znaczną redukcję zawartości witaminy E (nawet do 75%).

Witamina E i pochodne wykazują odporność na działanie wysokich temperatur, jednak wielokrotne podgrzewanie nie jest korzystne, ponieważ obniża zawartość tokoferoli.

Podsumowanie

Zapotrzebowanie na witaminę E wzrasta wraz ze wzrostem ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) w diecie. Przyjmuje się, że na każdy 1g WNKT powinno przypadać 0,4 mg α-tokofetrolu.

Normy spożycia na podstawie rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia  / jednostka:  AI [mg równoważnika α-tokoferolu/os]:

  • niemowlęta           4 - 5
  • dzieci 1-6 r.ż.        6
  • dzieci 7-9 r.ż         7
  • dziewczynki od 10 r.ż, dorosłe kobiety    8
  • chłopcy od 10 r.ż, dorośli mężczyźni      10
  • w ciąży                 10
  • podczas laktacji    11

Zachowaj ostrożność

Należy zachować ostrożność podczas stosowania witaminy E, ponieważ może nasilać działanie leków wpływających na krzepliwość krwi (hamujących syntezę protrombiny). Ponadto duże dawki preparatów żelaza stosowane w niedokrwistości niedobarwliwej zwiększają zapotrzebowanie na witaminę E, co powinno uwzględnić się w terapii.