Dieta w przebiegu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego
Informacje podstawowe

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) należy do grupy tzw. nieswoistych chorób zapalnych jelit. Jest schorzeniem przewlekłym objawiającym się rozlanym stanem zapalnym błony śluzowej odbytnicy lub odbytnicy i okrężnicy. W części przypadków może prowadzić do powstania owrzodzeń. Przyczyna tej choroby nie jest znana. Najczęściej przebiega w postaci ostrych rzutów trwających od kilku tygodni do kilku miesięcy, które przerywane są długotrwałymi okresami remisji. Do rozpoznania choroby dochodzi najczęściej wśród osób pomiędzy 20 a 40 rokiem życia. Istotnym elementem leczenia WZJG, oprócz środków farmakologicznych, jest również terapia żywieniowa. Osoby cierpiące na nieswoiste zapalenia jelit są szczególnie narażone na niedożywienie, które może być wynikiem:

  • Niedostatecznej podaży składników odżywczych
  • Zaburzeń wchłaniania
  • Zwiększonej utraty składników odżywczych ze stolcem
  • Zwiększonego zapotrzebowania organizmu na energię w chorobach przewlekłych
  • Interakcji leków ze składnikami odżywczymi 
Postępowanie dietetyczne

Postępowanie dietetyczne wśród chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego powinno być dostosowane do okresu choroby.

  • W lekkim rzucie choroby zaleca się spożywanie 5-6 razy dziennie mniejszych objętościowo posiłków, przy czym należy pamiętać o zwiększeniu podaży pełnowartościowego białka zwierzęcego, którego najlepszym źródłem jest mięso, ryby, produkty mleczne
  • W okresach zaostrzenia choroby konieczne jest odciążenie jelita poprzez:
  • Zastosowanie diety ubogoresztkowej (niskobłonnikowej) i lekkostrawnej, co wymaga m.in. zastąpienia świeżych warzyw oraz owoców gotowanymi lub rozdrobnionymi, unikania produktów pełnoziarnistych, wzdymających, ciężkostrawnych, ostrych przypraw, kawy, mocnej herbaty, alkoholu, produktów tłustych i smażonych
  • Eliminację z diety laktozy (mleko), która nasila fermentację w jelitach, jeżeli nie występują żadne nasilone dolegliwości w jadłospisie mogą znaleźć się fermentowane produkty mleczne takie jak jogurty naturalne, kefiry, maślanki, serki homogenizowane
  • Unikanie substancji wzmagających kurczliwość jelit, takich jak kawa, mocna herbata
  • Unikanie substancji obfitujących w cukry nasilające fermentację jelitową i powodujących nadmierne rozdęcie jelit, takich jak soki owocowe, miód, produkty z dodatkiem sorbitolu 
  • Należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu, który traci znaczne ilości płynów i elektrolitów poprzez nasilone biegunki
  • W okresie remisji dieta powinna być wysokoenergetyczna, wysokobiałkowa, lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczów, cukrów rafinowanych oraz produktów źle tolerowanych przez chorego
  • Wprowadzanie do jadłospisu chorego nowych produktów po ostrym rzucie WZJG powinno odbywać się stopniowo, chory powinien obserwować reakcję swojego organizmu na przyjmowane pokarmy i eliminować te, które powodują dolegliwości 
Elementy diety

Najczęstsze niedobory żywieniowe rozwijające się w przebiegu WZJG:

  • W wyniku owrzodzeń jelita grubego dochodzi do nasilonych krwawień, a co za tym idzie zwiększonej utraty żelaza, co może skutkować pojawieniem się anemii
  • Do najlepszych źródeł żelaza należą: czerwone mięso, podroby, jaja, sardynki, ciemnozielone warzywa,
  • Wchłanianie żelaza ułatwia witamina C!
  • Przewlekłe stosowanie sulfasalazyny w okresie remisji choroby skutkuje zmniejszonym wchłanianiem kwasu foliowego, co może prowadzić do rozwoju niedokrwistości megaloblastycznej
  • Dobrym źródłem kwasu foliowego są: wątróbka, drożdże, jaja, kiełki pszenicy, zielone warzywa liściaste, nasiona roślin strączkowych,
  • Unikanie przez chorych produktów mlecznych oraz przewlekłe stosowanie sterydów skutkuje niedoborami wapnia w organizmie, czego wynikiem może być osteopenia oraz osteoporoza
  • Bogate w wapń są mleko i jego przetwory, sardynki, szproty, jaja, produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki, jarmuż, figi suszone 
  • W wyniku zmniejszonego apetytu, a co za tym idzie obniżonej podaży pokarmów wraz z dietą oraz zaburzeń trawienia, wchłaniania i nasilonych biegunek dochodzi do niedoborów węglowodanów, białek, tłuszczów, magnezu oraz cynku
  • Niedobory magnezu można uzupełnić wprowadzając do codziennej diety zielone warzywa liściaste, kiełki zbóż, kaszę gryczaną, nasiona roślin strączkowych, banany, migdały,
  • Cynk znajduje się w takich produktach jak: owoce morza, podroby, migdały, pestki dyni, nasiona roślin strączkowych
  • Nasilony stres oksydacyjny związany z przewlekłym stanem zapalnym skutkuje niedoborami witamin antyoksydacyjnych, takich jak witamina A, C czy E
  • Owoce i warzywa zarówno świeże, jak i w postaci gotowanej i przecieranej stanowią bogactwo witamin antyoksydacyjnych!
  • Witamina E dostępna jest przede wszystkim w olejach roślinnych, awokado, pestkach słonecznika, dyni, nasionach sezamu, kiełkach zbóż
  • W wyniku zaburzonego wchłaniania tłuszczów i nasilonych biegunek u chorych często rozwijają się duże niedobory witaminy D
  • Suplementacja witaminy D3 jest zalecana wszystkim grupom ludności w okresie od października do kwietnia w ilości 800-2000 j.m./d, w przypadku niedoborów suplementację można prowadzić przez cały rok 

W przypadku zaostrzenia choroby, gdy chory nie jest w stanie przyjmować odpowiedniej ilości pokarmów, należy rozważyć suplementację pojedynczymi składnikami odżywczymi lub prepatami złożonymi!  

Składniki wspomagające utrzymanie stanu remisji WZJG:

  • Prebiotyki – substancje nieulegające trawieniu w jelicie cienkim, takie jak: błonnik, inulina, fruktooligosacharydy, polisacharydy, podlegają fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym, regulują równowagę flory bakteryjnej sprzyjając rozwojowi prawidłowych szczepów bakterii i hamując wzrost chorobotwórczych bakterii i grzybów, co jest szczególnie ważne wśród osób cierpiących na WZJG
  • Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe – są wytwarzane w procesie fermentacji przy udziale bakterii beztlenowych lub niestrawionych węglowodanów i błonnika, wykazują właściwości przeciwzapalne, przyspieszają gojenie się ran
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – wykazują silne właściwości przeciwzapalne
  • Glutamina – jest aminokwasem, który warunkuje szczelność bariery jelitowej, która jest zaburzona w wyniku toczących się procesów zapalnych
Przykładowy jadłopis

Śniadanie: Bułka pszenna z twarogiem, szynką drobiową, pomidorem i koperkiem

  • 1 sztuka (60g) Bułka pszenna
  • 1 łyżeczka (5g) Masło
  • 2 plastry (60g) Ser twarogowy półtłusty
  • 2 plastry (40g) Szynka z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka (2g) Koper ogrodowy
  • 1/2 sztuki (85g) Pomidor bez skórki i pestek

Drugie śniadanie: Koktajl z jogurtu naturalnego i banana

  • 3/4 szklanki (200g) Jogurt naturalny, 2% tłuszczu
  • 1 sztuka (120g) Banan
  • 2 sztuki (20g) Wafle ryżowe

Obiad: Dorsz duszony w jarzynach (pietruszka, seler, marchew) z białym ryżem

  • 1 woreczek (100g) Ryż biały
  • 1 filet (200g) Dorsz w jarzynach

Podwieczorek: Kasza manna na wodzie z pieczonym jabłkiem

  • 6 łyżek (60g) Kasza manna
  • 1 sztuka (150g) Jabłko
  • 3 sztuki (30g) Herbatniki

Kolacja: Jajko na miękko, puree z dyni i marchewki z masłem

  • 1 sztuka (60g) Jajko
  • 2 kromki (80g) Chleb pszenny
  • 1 łyżeczka (5g) Masło
  • 1 szklanka startek (200g) Dynia
  • 1 sztuka (45g) Marchew