Baza wiedzy

Selen

Selen jest minerałem, którego zapotrzebowanie wyrażane jest w ilościach śladowych (mikrogramy), jednak jego niedobór może prowadzić do wielu zaburzeń i problemów związanych z funkcjonowaniem organizmu.

Witamina H

Witamina H (witamina B8) inaczej nazywana biotyną, jest zaliczana do witamin z grupy B, rozpuszczalnych w wodzie. Część tej witaminy wytwarzana jest przez mikroflorę jelitową w przewodzie pokarmowym człowieka.

Witamina A

Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Występuje w aktywnych biologicznie postaciach opisywanych jako retinol, retinal oraz kwas retinowy.

Witamina D

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Witamina D wykazuje działanie plejotropowe, co oznacza, że ma wielokierunkowe działanie i może wywoływać odmienne efekty w zależności od miejsca działania.

Witamina E

Witamina E jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Wraz z witaminą C oraz β - karotenem stanowi barierę antyoksydacyjną organizmu. Ważnym źródłem witaminy E są oleje roślinne. 

Witamina K

Witamina K należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest syntetyzowana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Ponadto jest szeroko rozpowszechniona w świecie roślinnym, głównie zielonych częściach roślin. 

Witamina C

Kwas askorbinowy należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Ludzki organizm nie jest w stanie sam syntetyzować witaminy C, dlatego należy dbać o odpowiednią dobową podaż tego związku. 

Kwas foliowy

Nazwa "kwas foliowy" oprócz kwasu foliowego obejmuje również grupę związków posiadających bardzo złożoną budowę, które wywodzą się z kwasu foliowego.